De keuzes van

Ellemieke Vermolen

Ellemieke

"Ik ga niet uit de kleren;

ik vind het       

veel spannender als er

wat te raden is"

 


Ellemieke Vermolen (23) leeft al vanaf haar zestiende in de schijnwerpers. Ze begon als veelgevraagd model en toen ze op 21-jarige leeftijd trouwde met John Ewbank, de vaste liedjesschrijver van Marco Borsato, werd ze helemaal interessant voor de roddelbladen. Ondertussen assisteerde ze Hans van der Togt bij het 'Millenniumspel' en werd ze Bo Donkers in 'Goudkust', de soap die maandag weer begint.

Model of actrice?

"Nu actrice. Ik doe er nog wel modellenwerk bij, want dat is makkelijk geld verdienen. De zeven jaar waarin ik alleen als model werkte, was een heerlijke periode, waarin ik veel reisde en veel mensen ontmoette. Maar op een gegeven moment stond ik stil en moest ik iets anders doen. Daarom ben ik nu actrice. De rol van Bo (Donkers in 'Goudkust', red.) was trouwens min of meer voor mij geschreven: de uitvoerend producent van 'Goudkust' vond mij een leuke meid en wilde mij hebben in de soap. Wat een luxe positie, hè?"

Hans van der Togt of Henri van Cloppenburg?

Ellemieke"Als ik moet kiezen, dan voor Henri (Filip Bolluyt is de acteur die deze rol in 'Goudkust' speelt, red.), omdat acteren mijn nieuwe leven is; Hans zat in het vorige stadium. Na het 'Millenniumspel' was het wel de bedoeling dat ik iets anders zou presenteren, maar ik heb zelf gevraagd of ik eerst mocht acteren om ervaring op te doen. Als ik meteen was doorgegaan met presenteren, had ik mezelf steeds afgevraagd hoe het zou zijn om te acteren. Vroeger dacht ik namelijk dat ik actrice wilde worden. Nu ik het doe, vind ik het wel leuk, maar niet voor altijd. Acteren is een goede ervaring die ik meeneem om uiteindelijk een goede presentatrice te worden, want dat is mijn doel. Op die manier kan ik uiteindelijk een programma neerzetten dat in één keer goed is. Dat moet ook wel, want de televisie is een harde wereld: als een programma flopt, lig je er zo weer uit."

Hier en nu of klaar voor de toekomst?

"Ik ben nog niet klaar voor de toekomst, dus ik leef eigenlijk nog in het hier en nu. Vroeger had ik mijn hele leven uitgestippeld. Op mijn 25ste moest ik alles voor elkaar hebben: huisje, boompje, beestje, een goede carrière bij de televisie en kinderen. Daarmee ben ik uiteindelijk erg op mijn bek gegaan. Ik dacht altijd dat bepaalde dingen bij mij hoorden, omdat ze in mijn ideaalbeeld pasten. Nu weet ik dat mijn toekomstplaatje helemaal niet mijn ideaalbeeld was, maar dat ik het graag als ideaalbeeld wilde, als jong, klein meisje. De scheiding heeft me een realistischer blik op het leven gegeven."

Roddelbladen, lekker leesvoer of smet op je geluk?

Ellemieke"Allebei. ik koop die bladen nu bewust om te kijken wat ze over me schrijven. ik vind het leuk om te weten welke foto's ze hebben gebruikt, wie de bronnen zijn en wie het verhaal heeft geschreven. Vroeger geloofde ik alles wat er in die bladen stond. Nog steeds denk ik dat er altijd iets van waar is. Maar als je niet meewerkt aan een verhaal - zoals ik - schrijven ze gewoon onzin en spellen ze zelfs je naam verkeerd! De onmacht is dan groot. In de periode met John zijn er bijvoorbeeld heel nare dingen geschreven. Ik verdedig me dan niet, want dat vind ik verloren energie. Mijn familie en vrienden weten dat het allemaal poeha is, dus wat maakt het verder uit wat anderen ervan denken?"

Nette blootreportage of sexy fotoshoot?

"Sexy fotoshoot. Ik zou niet uit de kleren gaan; ik vind het namelijk veel spannender als er wat te raden is. Het is ook een soort respect voor mijn lichaam: mijn moeder heeft me altijd geleerd om trots en zuinig te zijn op mijn lijf. En waarom zou ik mezelf aan heel Nederland moeten laten zien? Voor het geld? Stel je voor dat mensen tijdens het uitgaan roepen: 'Hé, daar heb je Ellemieke, ik weet hoe die er zonder kleren uitziet!'. Ik vind het helemaal niet leuk als mensen zo over me denken ik ben ook geen voorstander van een laag decolleté; je prikkelt dan bepaalde zintuigen bij mannen en zo wil ik absoluut met worden gezien. "

Beauty of brains?

Ellemieke"Allebei. Als je alleen mooi bent en je hebt geen hersens, heb je een leeg leven. Vroeger wilde ik ook altijd bewijzen dat ik geen dom blondje ben. Zodra iemand mij beoordeelde op mijn uiterlijk, zei ik: 'Je moest eens weten hoe ik van binnen ben'. Ik dacht vroeger ook dat jongens verliefd op mij werden om mijn buitenkant. Soms proberen jongens nog wel iets om de seks, maar dat kets ik dan meteen af. Vrouwen doen soms vijandig tegen me, omdat ze, denk ik, jaloers op me zijn en dat verdien ik niet. Eigenlijk is dat meer hun probleem en daar moet ik niet het mijne van maken. Bovendien: als je negatief over mensen praat, komt het meestal voort uit je eigen onzekerheid of jaloezie. Maar je moet zélf werken aan je leven en je carrière. Mensen moeten dus niet oordelen over het mijne, als ze zelf lui zijn of genoegen nemen met wat ze hebben.'

'Goudkust', maandag tot en met vrijdag, 19.00 uur, FOX

Door Tamar Salee
Foto's: Ray Christian, Studio De Kroon
Visagie: Jedidjah Kuyten

Bron: Televizier 36-2000

Scan & bewerking: Maestro