De keuzes van

Esmée de la Bretonière

"Drie uur wachten
met je blote billen in
de kou
is een verschrikking"

 

Op zestienjarige leeftijd debuteerde Esmée de la Bretonière (27) naast Monique van de Ven in de Nederlandse horrorfilm 'De Johnsons'. Ook in volgende films werkte ze met grote acteurs, zoals Pierre Bokma in 'De Gordel van Smaragd' en Fedja van Huêt in 'The Delivery'. Op televisie is Esmée al een tijdje te zien als Irene Verweijden in de soapserie 'Goudkust’, de rol die ze heeft overgenomen van Josefine van Asdonk.

door Joost Aertssen / foto's: Nick van Ormondt / visagie: Wilma Scholten

Parijs of New York?

"In beide steden heb ik een tijdje mogen vertoeven, maar ik kies voor New York. Het is na Amsterdam de leukste stad. Doordat New York ver weg ligt, heeft het iets heel spannends. Ik heb in verband met een opleiding zes maanden in New York gewoond en af en toe heb ik er nog heimwee naar. Het zal er waarschijnlijk nog van komen dat ik terugkeer. New York is bovendien de stad van Al Pacino, een van 's werelds beste acteurs. Maar mijn favoriete vakantieland is Indonesië, waar ik was voor de opnamen van 'De Gordel van Smaragd'. Frankrijk daarentegen is heerlijk als wintersportland."

Pierre Bokma of Fedja van Huêt?

"Het zijn belden topacteurs, maar als ik moet kiezen, wordt het Pierre. Hij heeft ontzettend veel ervaring en het was een eer om met hem in 'De Gordel van Smaragd' te spelen. Ik weet nog goed dat ik auditie deed. We hadden elkaar nog nooit ontmoet en in de eerste scène pakte hij mijn hand vast. Het voelde direct heel vertrouwd en ik zat meteen helemaal in die scène. Bovendien heeft Pierre een geweldig gevoel voor humor. Fedja is ook heel goed, hij is altijd erg professioneel met zijn vak bezig. Ook met hem kun je vreselijk lachen. Hij is een meester in het nadoen van stemmen."

Smashing Pumpkins of Vengaboys?

"Ik ben geen ster in het onthouden van namen, dus ik probeer me even hun muziek voor de geest te halen. Op gevoel af kies ik voor de Vengaboys. Eigenlijk ben ik dol op 'singers/songwriters': artiesten die ook hun eigen teksten schrijven, zoals Alanis Morissette. Zij schrijft herkenbare teksten die me raken, recht-toe-recht-aan. Voor mijn verjaardag heb ik een cd van Shelby Lynne gehad van de vriend van mijn moeder. Ik vind het interessant om onbekende muziek te ontdekken; muziek die je niet zo vaak op de radio hoort. Ik heb een brede smaak. Jazzmuziek draai ik op z'n tijd, maar bijvoorbeeld een avondje Nederlandstalig met André Hazes of Bløf is ook hartstikke leuk. Van house moet ik niets hebben. Ik haat die dreunerige muziek. Ook jongensbands als de Backstreet Boys vind ik vreselijk."

Naaktscène of geweldsscène?

"Geweldsscène. Het hangt er trouwens helemaal vanaf met wie en onder welke omstandigheden ik deze scènes moet doen. In 'The Johnsons' was het leuk om te doen. Vooral ook omdat ik met Monique van de Ven mocht spelen. De film was bloederig en spannend, een bijzondere ervaring om juist in 'De Johnsons' te debuteren. Met een naaktscène zou ik trouwens ook geen moeite hebben. Als het mooi wordt gefilmd en goed wordt ondersteund, door mooie muziek bijvoorbeeld. Voor een naaktscène moet je een bepaalde adrenaline opwekken. Het vereist een bijzondere concentratie om het er geloofwaardig en mooi uit te laten zien. Als je drie uur met je blote billen in de kou moet wachten, is het een verschrikking."

Koffie of thee?

"Van mezelf ben ik al vrij energiek dus ik probeer de koffie zoveel mogelijk te laten staan. Anders vlieg ik helemaal door het dak heen. Van thee word ik rustig. Het is lekker en ik heb ontelbare smaken in huis. Bij het eten vind ik het lekker om een wijntje te drinken. Dan wil ik ook nog wel eens een sigaretje opsteken. Verslaafd? Beslist niet: te veel aan tabak vind ik echt heel smerig."

Orlow Seunke of Paul Verhoeven?

"Paul Verhoeven, want hij is in staat om prachtige liefdesverhalen te verfilmen. Dat is verschrikkelijk moeilijk en dat wordt wel eens onderschat. Met Orlow Seunke heb ik prima samengewerkt in 'De Gordel van Smaragd'. Hij heeft het talent om bij een acteur het onderste uit de kan te halen. Daarin kan hij wel ver gaan. Hij pepert je net zolang iets in totdat hij vindt dat het goed is. Orlow let heel erg op details en probeert zo een karakter uit te diepen. Het is mijn grote wens om eens met Woody Allen en Frans Weisz samen te werken. Woody brengt het menselijke in een acteur naar boven. Frans heeft fantastische series en films gemaakt, zoals 'Bij Nader Inzien', 'Hoogste Tijd' en 'Een Vrouw van het Noorden' met Johanna ter Steege. Ik vind haar een heel goede actrice."

'De Johnsons' of 'Goudkust'?

"Wat een gemene vragen zijn dit! 'De Johnsons' was natuurlijk wel mijn debuutfilm. Ik heb veel geleerd van Monique van de Ven, regisseur Rudolf van den Berg en cameraman Theo Bierkens. Maar ik kies nu voor 'Goudkust', want daar steek ik momenteel al mijn energie in. Er heerst een geweldige familiesfeer. Ik voelde me er dan ook meteen thuis. Het leuke is dat 'Goudkust' min of meer op mijn pad is gekomen. Ik kende Josefine van Asdonk (de vorige Irene Verweijden, red.) en kreeg in een redelijk vroeg stadium te horen dat ze ermee ging stoppen. Mij leek die rol wel wat, want het is een nieuwe uitdaging. Ik had al in diverse televisieproducties gespeeld, maar nog nooit in een soapserie. Ik ben nu vijf dagen per week bezig met acteren in een soap en daardoor krijg ik heel veel camera-ervaring."

'Goudkust', maandag t/m vrijdag 19.00 uur, Fox 8Bron: Televizier 21-2000.

Scan & Bewerking: Maestro