Angela Schijf

volwassen actrice

"Ik vind het heel erg

als mensen mij alleen om mijn

beroep interessant vinden"

door: Jacqueline Storm

Nederland kent haar als Kim Verduyn uit 'Goede tijden, slechte tijden'. Maar Angela Schijf (20) wil nog zoveel méér. Daarom neemt ze deze week afscheid van de populaire soap en begint ze - mét rood haar - in de nieuwe Veronica-comedyserie 'Babes'. Een gesprek over het vak, bekend zijn en de echt belangrijke dingen in haar leven.

Persoonlijk

profiel

Naam: Angela Schijf

Geboren: 7 augustus 1979 in Uithoorn

Familie: Angela heeft twee broers en drie zussen, allemaal ouder dan zij.

Opleiding: gymnasium

Hobby: dansen

Carrière: Als kind deed Angela veel modellenwerk. Ze was onder andere te zien in bedrijfsfilms en commercials. Nadat ze een seizoen lang het vriendinnetje Dorine van Rik in de VARA-comedy 'Oppassen' had gespeeld en gastrollen in series als 'Ik ben je moeder niet' en 'Mijn dochter en ik', werd ze begin 1996 gevraagd om Kim Verduyn in 'Goede tijden, slechte tijden' te spelen. Deze soapserie, die haar grote doorbraak betekende, verlaat Angela deze week. Maar vanaf vrijdag is ze weer te zien in de nieuwe comedyserie 'Babes', waarin ze Suzanne speelt. Daarnaast geeft ze spellessen, voor kinderen van negen tot zestien jaar, aan de balletacademie in Amsterdam. "Ik ben zelf allesbehalve alwetend op het gebied van acteren - ik begin zelf tenslotte net - maar ik houd zo ontzettend veel van dit vak, dat ik het erg leuk vind om anderen daarin te laten delen."

De beslissing om 'Goede tijden, slechte tijden' na drie jaar te verlaten, heeft Angela heel bewust genomen. "Ik ben in dit nieuwe seizoen nog anderhalve week te zien, maar daarna is het echt afgelopen. Ik wil graag 'kilometers maken', andere ervaringen opdoen, leren, en dat kan niet met een soapstempel. Begrijp me goed, ik ben heel dankbaar dat ik in 'Goede tijden' heb mogen spelen. Maar ik wilde gewoon verder." Enthousiast: "Mijn lijflied van dit moment is een nummer van de Belgische groep K's Choice: 'I believe in me'. Dat liedje gaat over het maken van keuzes. Keuzes zijn halve kansen. Zo voel ik dat ook echt. Ik ben nu heel erg bezig met het maken van keuzes die mijn toekomst gaan beïnvloeden. Zoals uit 'Goede tijden' stappen. Aan de ene kant is dat natuurlijk eng, maar aan de andere kant: ik ben net twintig. Als ik, zoals Wik Jongsma (mijnheer Harmsen uit 'GTST', red.), ouder was geweest, was ik nooit weggegaan. Die man heeft alles gedaan wat hij wilde. En als ik hem was, zou ik op zo'n leeftijd ook lekker in 'Goede tijden' blijven spelen. Maar ik wil nu nog zo veel doen. Hoewel ik mezelf wel aan het leren ben dat het wel het juiste moment moet zijn voor iets; dat de dingen op je weg komen als de tijd daar rijp voor is; en dat, als het allemaal niet lukt, ik ook een leuk restaurantje kan beginnen of zo." Serieus: "Maar op dit moment is het streven om een goede actrice te worden, het enige houvast in mijn leven."

Acteren is leuk

Dat ze graag een goed actrice wil worden, zegt Angela, is iets dat ze zich eigenlijk pas tijdens haar periode in 'Goede tijden, slechte tijden' heeft gerealiseerd. "Daarvoor was het: medicijnen studeren en tropenarts worden. Dat zat er helemaal ingebakken. Pas toen ik in die serie zat, ontdekte ik dat acteren toch wel heel erg leuk is." Daarom vindt ze het ook leuk dat haar rol in 'Babes' totaal anders is dan die in 'Goede tijden'. "Ik speel Suzanne, een beetje een naïef meisje. Dom wil ik niet zeggen - in haar opmerkingen zit zeker een kern van waarheid - maar in Engeland (de serie is afgeleid van de Britse comedy 'Babes in the wood', red.) werd mijn personage omschreven als: 'on a clear day, she can almost see planet earth'. Ze is vaak heel ergens anders met haar hoofd."

Of comedy anders is dan soap? Angela grinnikt. "Ik wil niet zeggen dat ik jankend thuis kwam de eerste weken, maar ik vond het, zeker in het begin, heel erg lastig. Het is zo'n andere manier van samenspelen - alles komt aan op timing. Terwijl ík dacht: ik ga nu overdreven leuk doen en dan gaan mensen lachen, maar zo werkt het dus niet. Gelukkig heeft onze regisseur, Robin Pera, ook soap gedaan. Hij zegt af en toe: 'Oké, Angela, dit is soapachtig, dat gaan we er dus even uitrammen'. In 'Babes' is het credo vooral: 'Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg'. Dat was wel even wennen.

Dat ik geen toneelschool heb gedaan, ervaar ik niet als een gemis. Hoewel ik moet zeggen dat ik vorig jaar nog wel auditie wilde doen. Het kwam er uiteindelijk niet van, maar als ik toen was aangenomen, had ik nu op de toneelschool gezeten. Nu, een jaar verder, realiseer ik me dat ik eigenlijk heel erg verwend ben: ik stap uit 'Goede tijden', maar ik heb al meteen een leuke nieuwe rol in 'Babes', ik verdien geld... Dan is teruggaan naar een studentikoos leven moeilijk. Bovendien ben ik iemand van de praktijk, heb ik ontdekt. Ik ben ook niet bang om - om het maar plat uit te drukken - op mijn bek te gaan. 'Goede Tijden' was tenslotte ook een gok. Voor hetzelfde geld had iedereen gezegd: 'Die Angela Schijf is helemaal niks'."

"In een comedy komt alles aan op timing.

Ik dacht: ik ga nu overdreven

leuk doen en dan gaan mensen lachen.

Zo werkt het dus niet.'

Het hoofd niet op hol

Hoewel je zou denken dat de jonge Angela, voordat ze in 'Goede tijden' speelde, nooit voor de camera's heeft gestaan, is niets minder waar. Als kind deed ze al veel modellenwerk. "Alleen de juf of meester wisten echt wat ik aan het doen was; mijn klasgenoten dachten dat ik naar de dokter moest of zo." Het tekent Angela: ze is niet iemand die zich het hoofd op hol laat brengen door de bekendheid die haar werk met zich meebrengt. "Ik houd me er gewoon niet zo mee bezig", zegt ze eenvoudig. Het klinkt vast raar, maar ik word meestal pas aan mijn bekendheid herinnerd als mensen me op straat herkennen." Echte nadelen ziet zij er dan ook niet van. "Natuurlijk is het niet altijd even leuk als er dingen over me worden geschreven die niet waar zijn. En er zijn ook echt wel grenzen. Er stond in een blad eens een foto van mijn gezicht dat op een naakt lichaam was gemonteerd. Dat laat ik dus niet over mijn kant gaan: ik heb een rechtszaak aangespannen en dat blad heeft een rectificatie moeten plaatsen. Maar verder... ik kan wel gaan zeuren over hoe erg het is om bekend te zijn, maar dat heeft zo weinig zin. Ik kan me ook vreselijk verbazen over collega's die zich zo ontzettend opwinden over wat de bladen nu weer over ze schrijven. Dan denk ik: 'Jongens! Het is toch allemaal maar gekkigheid?' Ik vind mezelf maar een gewoon meisje. Ik ervaar al die aandacht en belangstelling dan ook vooral als iets dat is verbonden met 'Goede tijden': die serie is gewoon ontzettend populair. Maar verder denk ik dat je er niet zo'n ophef over moet maken."

In de belangstelling

En, geeft ze eerlijk toe, al die belangstelling is soms gewoon ook leuk. "Ik ben een typische Leeuw: ergens wil ik die aandacht wel en ik geniet er stiekem ook hartstikke van, want als er iemand bezig is met aardig gevonden willen worden, dan ben ik dat wel. Ik wil alleen wel dat het om mij gaat, niet omdat ik toevallig in een populaire serie zit of omdat mensen vinden dat ik een leuk hoofd heb." Verontwaardigd: "Ik vind mezelf helemaal niet mooi. ik heb het ook heel erg moeilijk met die nadruk op mijn uiterlijk gehad; eigenlijk nog wel. Ik vind het ook raar om zo bezig te zijn met mijn uiterlijk, omdat ik er niet mee bezig wil zijn. Ik maak me ook nooit op en ik draag het liefst grote slobbertruien. Al die nadruk op je uiterlijk is zo inhoudsloos. Natuurlijk, ook mijn hoofd heeft me gebracht waar ik nu ben. Maar dat is vooral te danken aan mijn vader en moeder, toch? En ik haal mijn zekerheid meer uit het feit dat een vriendin mij - juist mij - opbelt omdat ze ergens mee zit, dan dat ik voor de zoveelste keer in de bladen sta."

Gewoon Angela

Haar nuchtere houding is terug te voeren op haar opvoeding, zegt ze. "Het is me met de paplepel ingegoten dat ik niet anders ben dan anderen. Ik weet nog wel dat, toen ik als kind nog modellenwerk deed, mensen aan mijn ouders vroegen: 'Hoe is het nou met Angela? Doet ze nog steeds van die interessante dingen?' Dan zeiden mijn ouders: 'Met Angela gaat het goed. Maar met alle andere kinderen gaat het ook heel goed, hoor.' Ze glimlacht. "Ik kan nu wel heel dramatische herinneringen gaan ophalen over dat ik mijn beste vriendinnetje heb verloren toen ik elf was, en dat mijn oma, die heel erg belangrijk voor me was, vorig jaar is overleden, maar het is een feit dat je door dat soort ervaringen leert inzien dat zoiets als bekend-zijn niet het belangrijkste in dit leven is. Ik vind het zelfs heel erg als mensen me alleen om mijn beroep interessant vinden; ik wil zo graag gewoon Angela zijn." Aan de andere kant. door haar bekendheid kan ze soms heel nuttige dingen doen. "Ik werd laatst gebeld door een vrouw die vertelde dat haar buurmeisje van acht erg ziek was. Omdat Cynthia - zo heet dat meisje - helemaal weg is van Kim en van 'Goede tijden', vroeg die vrouw of ik eens bij haar langs wilde gaan. Hoewel ik er eigenlijk helemaal niet zo van houd als wildvreemde mensen me zomaar opbellen of bij me op de stoep staan, heb ik dat gedaan. Het was een heel bijzonder meisje en ik heb haar op het hart gedrukt dat ze wel moest eten, omdat ze anders niet beter zou worden." Stralend: "Vanaf die dag heeft ze weer gegeten. En haar moeder vertelde me dat ze, iedere keer als het dreigt mis te gaan, Cynthia herinnert aan die afspraak met mij en dat ze dan weer eet. Dat ik zoiets kan betekenen voor iemand, vind ik zo mooi."

GTST, elke werkdag 20.00 uur, RTL 4,
'Babes', vrijdag 20.30 uur, Veronica
 

Bron: Televizier 37-1999.

Scan & bewerking: Maestro.