Guusje Nederhorst

wil Roos nog niet loslaten

"ik ben niet meer zo'n vrolijke

flierefluiter die goedgelovig

op iedereen afstapt”

door Tamar Salee

Negen jaar geleden werd Guusje Nederhorst (31) in één klap beroemd als de naïeve Roos uit 'Goede tijden, slechte tijden'. Maar acteren alleen vond ze niet genoeg en dus zong ze in de meidengroep 'Linda, Roos & Jessica', poseerde halfnaakt voor een lingeriemerk, schreef een een column in een vrouwenblad en presenteert ze nu samen met oud-'GTST'-collega Babette van Veen het programma 'Factor 4'.

Persoonlijk

profiel

Naam: Guusje Nederhorst

Geboren: 4 februari 1969 in Amsterdam. Ze verhuisde naar Haarlem, maar keerde vijf jaar geleden weer naar haar geboorteplaats terug.  

Opleiding. Mavo, havo, atheneum. Eén jaar lerarenopleiding geschiedenis/ aardrijkskunde. Televisiedebuut: Oktober 1991 in 'Goede tijden, slechte tijden'.

Over audities: ”Wat me belemmert, is mijn nette, Haarlemse 'r'. Het is heel moeilijk af te leren.”

Fan van: Fran Drescher alias 'The nanny'. “Ze zat laatst in het Vondelpark naast mij. Toen ze wegliep, rende ik achter haar aan om haar handtekening te vragen. Het hele terras keek naar me! Mensen kwamen achteraf naar me toe en zeiden: 'Je weet zelf hoe vervelend dit is en nu doe je hetzelfde.' Ja, maar ik móest gewoon even met haar praten en haar in de ogen kijken.'

Hobby's: Een hond en twee katten.

Getrouwd met: Sander sinds de zomer van 1998.

"Het klinkt misschien als een cliché, maar toen ik jonger was, dacht ik echt dat bepaalde dingen voldoening gaven in het leven, zoals een nummer-één-hit, geld en materie", zegt Guusje Nederhorst. "Ik ben er nu wel achter dat dat dus níét zo is. Het zijn leuke dingen voor erbij. Want toen ik bij 'Linda, Roos & Jessica' zat, had ik alles wat mijn hartje begeerde, maar echt gelukkig was ik niet." Guusje heeft inmiddels geleerd haar eigen weg te gaan, maar dat was vroeger wel anders. Toen durfde ze niet eens uit te komen voor haar wens om actrice te worden. "Ik ben opgegroeid in een muzikale familie. Er kwamen bij ons thuis altijd veel acteurs en muzikanten langs; ik dacht toen dat iedereen zo was. Ik wilde ook acteren, maar vond het stom om dat te zeggen, omdat op school iedereen dat wilde. Ik dacht dat niemand me serieus zou nemen. Bovendien kende ik veel mensen die op de Toneelschool zaten en die waren heel goed. Ik vroeg me af hoe ik moest vertellen dat ik ook actrice wilde worden. Daarom ben ik maar geschiedenis gaan studeren. Maar in het geniep volgde ik acteerlessen." Toch kon Guusje het acteren niet uit haar hoofd zetten en schreef ze zich in bij een castingbureau. "Ik deed dat meer om naast mijn studie wat bij te verdienen. Ik heb veel audities gedaan en zat altijd bij de laatste drie, maar werd nooit gekozen. Op een dag belde castingdirecteur Harry Klooster me of ik voor 'Goede tijden, slechte tijden' auditie wilde doen. Ik had me in die periode ook ingeschreven bij de Toneelschool in Utrecht en op exact dezelfde dag werd ik aangenomen zowel voor de soap als op de Toneelschool. Omdat ik toen alweer een poosje werkte, vond ik het heel moeilijk om weer te gaan studeren. Ik heb dus automatisch voor 'Goede tijden, slechte tijden' gekozen, ook omdat dat voor mij zowel werk als een opleiding was.” Het was voor Guusje wel even wennen, want ze had nog nooit echt geacteerd. "Ik had zelfs nog nooit een tekst uit mijn hoofd geleerd! Ik vond het doodeng, want nu moest ik me bewijzen. En ik moest nog heel veel leren. De andere acteurs hadden natuurlijk een voorsprong, omdat die al twee jaar in 'Goede tijden' zaten of een toneelopleiding hadden gedaan. Maar het was geweldig! En  toen wist ik: dit gaat mij ook lukken. Ik ben nu een soapactrice en acteer op gevoel. Als Roos probeer ik wel zoveel mogelijk mezelf te zijn, ook al zijn er duizenden dingen die ik me niet van haar kan voorstellen." Haar rol van Roos is een van de langstlopende karakters in de soap. Krijgt ze na ruim acht jaar nooit eens genoeg van die rol? "Nee, want het is zo gezellig en leuk: we zijn echt een familie. Het is gewoon moeilijk om los te laten. De afgelopen twee jaar ben ik niet echt uit de verf gekomen en ik leef er wel erg naartoe dat de rol van Roos wat gaat veranderen."

Supervriendinnen

In 1995 nam zij ter gelegenheid van de duizendste aflevering van 'Goede tijden, slechte tijden' met collega's Katja Schuurman en Babette van Veen (als de meidengroep 'Linda, Roos & Jessica’) het nummer 'Ademnood' op. Het werd een doorslaand succes. "Het was een heel zware periode, maar het was geweldig. Ik heb er namelijk twee supervriendinnen aan overgehouden: Katja en Babette.” Hoewel deze periode de actrices veel energie kostte, kreeg het drietal er ook veel voor terug: het succes van een nummer-één-hit. "Iedereen riep tegen ons: 'Gefeliciteerd!' Maar waarmee dan? Je voelt het namelijk niet als je een nimmmer-één-hit hebt. Het zit niet van binnen. En ik vond het ook heel normaal. Als je een liedje maakte, dan kwam het ook op nummer één terecht, dacht ik. Als je een zanger bent die hier jarenlang voor vecht, vind je dat geweldig. Maar wij zaten in een soap, we gingen een liedje zingen, het werd een nummer-één-hit: dat was allemaal zo normaal. Nu pas geniet ik daarvan." Wat Guusje niet 'normaal' vond, waren de gevolgen van de roem. "Mensen kunnen mij nu niet gemakkelijk meer benaderen: dat is het enige wat is veranderd. Vroeger praatte ik met iedereen in een kroeg, maar daar heb ik me wat meer voor afgesloten. Ik kijk niet verder dan mijn vriendenkring, want vreemden zien jou toch als die persoon van de televisie. Mensen zeggen toch de standaarddingen tegen je en ze praten over niets anders dan je werk. Ik heb er geen zin in om ze ervan te overtuigen dat ik iemand anders ben dan Roos. Jammer, maar dat hoort er gewoon bij. Ik hecht ook alleen nog waarde aan de meningen van de mensen die ik vertrouw: wat zij tegen mij zeggen, neem ik aan; wat de rest zegt, niet. Ik ben niet meer zo'n vrolijke flierefluiter die goedgelovig op iedereen afstapt. Omdat dat ook niet meer kan natuurlijk. Maar misschien is dat wel 'volwassen worden'; ik weet het niet. Misschien was ik wel exact dezelfde persoon geworden als ik deze carrière niet had gehad." Waar ze wel achter is gekomen, is dat werk alleen niet zaligmakend is. "In de tijd van 'Linda, Roos & Jessica' dacht ik dat werken alleen genoeg was, maar dat is natuurlijk belachelijk. Er zijn miljoenen dingen die iemand compleet maken, zoals vriendschap. Vroeger dacht ik dat ik gelukkig werd van dingen van buitenaf. Nu haal ik geluk uit lolmaken met mijn vrienden, door over het leven na te denken en meer inzicht te krijgen. Het klinkt allemaal vrij heftig, maar zo is het wel. Als je denkt dat het leven jou leidt, word je namelijk ongelukkig."

"Ik wil uit de massa springen,

mensen shockeren"

 

Omdat Guusje ook andere kanten van zichzelf wil laten zien, probeert ze zo veel mogelijk dingen naast het acteren te doen. Zo schreef ze een jaar lang een wekelijkse column in het tijdschrift Vriendin. Ze moest hiermee stoppen, omdat het blad een andere koers ging varen. “Ik vond dat heel erg, want die column lag me erg na aan het hart. Als ik alle vrijheid zou krijgen, zou ik het ook zo weer doen. Maar ik wil me niet laten inperken, want ik kan er niet tegen als ik in mijn vrijheid word belemmerd." De pikante foto's voor het lingeriemerk waren ook een voorbeeld van haar drang om zich te uiten. "Ik deed dat om te laten zien dat ik na acht jaar niet Roos ben, maar Guusje. En dat vinden mensen heel eng, want als je uit je hokje valt, schrikken ze daarvan. Voor mij betekent dat juist: nu gaan we los. Het stimuleert mij. Ik wil ook iets doen dat totaal anders is. Eigenlijk vind ik datgene waar ik nu mee bezig ben, heel leuk, maar over een maand kan dat wel weer iets anders zijn."

Op dit moment presenteert ze voor RTL 4 het programma 'Factor 4' met Babette van Veen, de actrice met wie ze vijf jaar eerder al 'Call Girls' presenteerde. "Met 'Factor 4' willen we iets neerzetten dat veel stof doet opwaaien. Ik wil niet een doorsneepersoon zijn die bij iedereen geliefd is. Ik wil uit de grote massa springen en vind daarom niets leuker dan andere mensen te shockeren. ik wil juist dat mensen denken: 'Foei!' of 'Leuk!'. Dat vind ik heerlijk. En natuurlijk krijg je dan ook de bal teruggekaatst." Dat is in de media nu ook het geval. "Het punt is dat recensenten ons programma niet geweldig vinden omdat het 'camp' is. En dat valt niet in de smaak. Veel mensen vinden het geweldig, maar er zijn ook mensen die het niet begrijpen, althans nu nog niet. Dat is de keus die we maken. De kritiek die we op het programma krijgen, is ook alleen maar goed, want ze nemen wél de moeite er iets over te schrijven. En dat hebben we nodig."

De roddelpers

Dat de serieuze pers over haar schrijft, vindt Guusje wel interessant, maar de roddelpers laat haar koud. "Als je jonger bent, begrijp je het gewoon niet. Je vraagt je af wat die mensen hebben, waarom ze dat schrijven. Nu weet ik dat dat hun werk is en dat zij dit doen voor hun brood. Het zijn mensen die iets moeten schrijven, maar als je naar mijn leven kijkt, gebeurt er in principe bijster weinig. Ik heb niet minnaar na minnaar, ik doe geen echt rare dingen en dan maken ze er maar wat van. Wat er over mij wordt geschreven, heeft ook geen effect op mij, want ik hecht geen waarde aan wat zij vinden. Ik vind het wel vervelend dat dierbaren mij bellen of ik gescheiden ben. Dan vind ik het irritant dat vrienden de bladen geloven, maar niet dat de roddelpers dat heeft geschreven. Wat ik wel vervelend vond, was dat mensen die ik vertrouwde, de bladen hebben ingeschakeld toen ik ging trouwen. En dat terwijl ik dat in het geheim wilde doen. Maar die bladen zijn nu eenmaal een fenomeen en een roddelblad verdwijnt uiteindelijk toch in de kattenbak."

'Factor 4', elke werkdag 19.00 uur, RTL 4

Bron: Televizier 28-2000

Scan & bewerking: Maestro