Katja Schuurman

heeft er weer zin in

"Tegenwoordig doe ík wat ik

leuk vind en waar ík gelukkig van word" 

door Cors van den Berg

Zes jaar geleden werd Katja Schuurman (25), dankzij haar rol van Jessica Harmsen in 'Goede tijden, slechte tijden' van de ene op de andere dag de meest geliefde vrouw van Nederland. En dus wilde iedereen iets van Katja. In het begin vond ze dat wel leuk, maar op een gegeven moment dacht ze: wil ik dit wel? Na een periode van 'bezinning' is ze er nu uit. Katja doet de dingen nu zoals ze dat zelf wil. Een gesprek over bekendheid en jezelf zijn en de kronkelweg daartussen. En natuurlijk over het auto-ongeluk.

"Het eerste wat ik dacht toen ik het ongeluk kreeg, was: dat was dus niet echt handig", zegt Katja op het zonovergoten terras van haar landhuis in Vinkeveen. Meteen na het ongeluk stortten de media zich massaal op haar. "Ik heb het maar laten gebeuren. Wat ik in ieder geval niet heb gedaan, is erop reageren. Simpelweg omdat ik er niet zoveel over kan zeggen. Behalve dat het stom was. Dus houd ik liever m'n mond. Er waren veel mensen in mijn omgeving die geschrokken waren, boos ook. En dat vind ik eigenlijk veel belangrijker dan wat de rest van Nederland ervan vindt. Al die verhalen over de voorbeeldfunctie die je hebt, daar heb ik niet zoveel mee. Ik vind dat ik, om het goede voorbeeld te geven, niet meer verantwoordelijkheid draag dan een ander." Lachend: "Mijn vader kwam laatst aanzetten met een werkstukje van mij toen ik een jaar of elf was. Dat ging over alcohol in het verkeer. Daarin had ik geschreven dat drinken en rijden écht niet kon en dat mensen die dat wel deden, de gevangenis in moesten. Ik moest erg lachen toen ik het weer las."

Persoonlijk

profiel

Naam: Katja Schuurman

Geboren: 19 februari 1975 in Utrecht.

Sterrenbeeld: "Waterman of Vissen, daar zijn de meningen over verdeeld."

Opleiding: "Vwo, zwemdiploma A en B. En m'n motorrijbewijs. Telt dat ook?"

Carrière: Als actrice was Katja onder andere te zien in de televisieseries 'Goede tijden, slechte tijden', 'Uit de school geklapt', 'Coverstory' en 'Westenwind' én in de bioscoopfilm 'No Trains, No Planes'. Daarnaast heeft ze met Linda, Roos & Jessica de hits 'Ademnood' en 'Alles of niets' op haar naam staan. Solo scoorde ze hits als 'Wereldmeid'. Ze presenteerde de 'Telebelshow'(SBS 6), 'So 90's' (MTV) en 'Fox Tours' (Fox 8).

Over ambitie: "Ambitie? Uhm..."

Over relaties: "Ik ben heel trouw. Na Gerd-Jan heb ik maar twee relaties gehad. Eerst met Fedja (van Huêt, red.). Daarna kwam een periode van lekker op reis naar overal en nergens, omdat ik het even niet meer wist. En nu ben ik al bijna een jaar samen met Ferenc Lorch. We zijn heel verliefd en het is heel gezellig."

Bekend zijn

Als kind wist Katja niet wat ze wilde worden. Misschien onderwijzeres, maar ook ontwikkelingswerk heeft ook nog een tijdje door haar hoofd gespeeld. Maar 'beroemd worden'? Nooit. Daar was ik ook véél te nerveus voor", zegt ze. "Elke keer ah ik op een podium stond, eerst met turnen en daarna met showballet, klapte ik compleet dicht. Ik ben toen bijna het showballet uitgezet, omdat ik het voor iedereen verpestte! Ik kreeg vervolgens van een stel vriendinnen een rustgevende steen en een zilveren klavertjevier. Die heb ik meegenomen naar het eerstvolgende optreden en ik zweer het - echt, echt, echt - dat ik vanaf dat optreden niet meer zenuwachtig ben geweest. ook niet toen ik na verloop van tijd die steen niet meer meenam.”

Na de middelbare school had ze geen idee wat ze wilde gaan doen. Om wat bij te verdienen, schreef Katja zich in bij een aantal castingbureaus. En na een paar maanden werd ze gebeld: of ze een rol wilde in 'Goede tijden, slechte tijden'. "Ik weet nog dat castingdirector Harry Klooster zei: 'Besef je wel dat écht je héle leven hierdoor gaat veranderen?' Toen had ik iets van: jaaaaa, natuurlijk. In het begin vond ik het ook allemaal wel grappig. Ongemakkelijk, maar wel leuk. Totdat het opeens heel andere vormen ging aannemen. Gelukkig kan ik me gemakkelijk aanpassen; ik heb het bekend-zijn ook nooit als vervelend ervaren. Ook nooit als fijn of prettig, trouwens, maar gewoon: het was zoals het was. Maar op een gegeven moment werd ik me ervan bewust dat het bekend-zijn wel degelijk invloed op me had. Normaal kun je iets wat je meemaakt, naast je neerleggen; dan denk je er gewoon niet meer aan. En als je er dan nooit meer aan terugdenkt, is het al bijna alsof het niet is gebeurd. Maar als je bekend bent, word je voortdurend geconfronteerd met wat je hebt gedaan. Niet alleen met het feit op zich, maar vooral met het oordeel van anderen daarover. Dat betekent dat je zelf ook een heel vertekend beeld krijgt; je kunt gewoon nauwelijks meer je eigen objectieve oordeel over iets vormen."

Alleen op reis

"Er is een periode geweest dat ik helemaal gek werd van het bekend-zijn. Iedereen die me aansprak of iets van me wilde, was eigenlijk een bedreiging van mijn eigen vrije tijd. Ik was me toen wel heel erg bewust van het feit dat er iets niet goed zat en dat ik over dingen na moest denken. maar daar had ik nooit de tijd voor. Het was gewoon te veel. Als je vandaag naar een groot feest gaat, morgen naar een ander feest en overmorgen naar een concert, dan ben je de vierde dag alweer vergeten hoe het de eerste dag was. Ik kon me vroeger niet voorstellen dat er ook van leuke dingen een 'te' bestond, maar dat is dus wel zo. Ik dacht nergens meer over na, ik dééd alleen maar." Serieus: “Weet je wat het is? leder mens moet zijn eigen leven maken, zelf zijn weg bepalen. Maar dat kon ik helemaal niet meer." Om weer tot zichzelf te komen, besloot ze te gaan reizen. "Anderhalf jaar geleden ben ik alleen naar Costa Rica geweest. Dat was voor mij echt een eye-opener. Ik dacht van tevoren dat ik me snel eenzaam zou voelen, maar ik vond het helemaal geweldig. Vooral om in een heel andere wereld te vertoeven, helemaal vrij van de verwachtingen een oordelen van anderen. Soms denk ik wel eens dat die manier van leven de beste is: zodra mensen ergens verwachtingen krijgen ten opzichte van jou, verder reizen naar een andere plek. Zodat je altijd helemaal jezelf kunt blijven. Ik snap heus wel dat er, om een samenleving overzichtelijk te houden, regels en gedragspatronen ontstaan. Alleen: daardoor verlies je heel snel uit het oog wat je nu eigenlijk echt vindt. Of hoe je je zou willen gedragen als niemand je zou zeggen hoe je je zou moeten gedragen."

"Mensen kunnen zich niet voorstellen

dat je er bewust voor kiest  

om een stapje terug te doen"

 

Een stapje terug

Katja lacht. "Dat betekent niet dat alles wat er de afgelopen tijd met me is gebeurd, fout is, hoor. Ik ben juist heel blij dat de dingen zo zijn gelopen. Er is alleen niets zo moeilijk als de waarheid in jezelf en in je omgeving te zien. Daar moet je echt de tijd en de rust voor hebben. Maar ja, hoe doe je dat? Op een gegeven moment heb ik een schild om me heen gebouwd, in de veronderstelling dat dat misschien zou helpen. Dat werkt dus niet; je wordt er alleen maar apathisch en passief van. En van een innerlijke ontwikkeling was helemaal geen sprake: ik stond gewoon stil. Toen heb ik besloten om te stoppen met alles waar ik mee bezig was, vanuit het gevoel dat ik een soort ruimte moest creëren." Dus stopte Katja begin vorig jaar met Linda, Roos & Jessica, in februari met 'Goede tijden, slechte tijden' en in november met MTV en Fox. "Het beeld dat de pers heeft willen scheppen, was natuurlijk dat ik overal ontslagen ben." Ze zegt het zonder rancune. "Dat was helemaal niet het geval. Maar mensen kunnen zich blijkbaar niet voorstellen dat je er bewust voor kiest om een stapje terug te doen. De heersende norm is toch geld en carrière. Als je een stap terug doet, is de algemene reactie: 'Leuk dat je dat zo zegt, maar je hebt gewoon gefaald. Je kunt het niet meer en ze willen je niet meer.' Nou, dat is dus niet zo!

Ik doe nu een heleboel leuke, nieuwe dingen. Ik heb bijvoorbeeld net een proefaflevering van een nieuw programma opgenomen, dat ik samen met een productiemaatschappij heb bedacht. Hartstikke leuk, een soort human interest- programma waarin ik met mensen op straat praat. En komend seizoen ben ik te zien in de Vara-serie 'All stars', als het nichtje van Jack Wouterse. Lijkt me érg leuk. Bovendien ga ik waarschijnlijk een serie maken met Babette (van Veen, Linda uit 'GTST', red.) en Guusje (Nederhorst, koos uit 'GTST', red). We zitten nu nog in de brainstormfase, dus wat het precies wordt, weet ik nog niet. Maar het gaat wel gebeuren.'

Nieuwe single

Alsof dat nog niet genoeg is, heeft Katja ook de microfoon weer opgepakt. Haar eerste single bij platenmaatschappij Sony - 'Space ship' - is net uit en de opnamen voor het album zijn in volle gang. Met andere woorden: het gaat uitstekend met Katja. Toch? "Het gaat héél goed”, zegt ze. "Al wil ik graag af van het gevoel dat mijn leven nog moet beginnen. Soms lijkt het dat alleen datgene wat je aan het eind van je leven overhebt, telt; dat de rest een soort verloren spel is geweest. Dat is natuurlijk onzin. het gaat om het hier en nu. Daarom doe ik tegenwoordig gewoon wat ík leuk vind en waar ík gelukkig van word. Ik denk dat het heel belangrijk is dat je elke dag opnieuw beseft: dit is het. Ik heb mijn leven in mijn handen. En ik móét niks, zeker niet voor anderen. Niemand kan mij.vertellen wat ik moet doen. Ik wil er graag voor anderen zijn, hoor. Maar het is míjn leven en ik zorg dat ik die dingen doe die ik leuk vind. En daar ga ik van genieten. Zelf genieten en zoveel mogelijk mensen laten meegenieten. Gelukkig weet ik heel goed hoe dat moet. 's Avonds met m'n bootje varen, glaasje wijn..." Ze lacht. "Op een boot mág het."

Bron: Televizier 25-2000

Scan & bewerking: Maestro