Maestro-scans index   Overigen index

"Als ze je niets vinden,

gaan ze je echt niet leuker vinden

omdat ze zo weg zijn van je zus"


Tekst: Ellen Epskamp

Heel persoonlijk:

BIRGIT SCHUURMAN

Elke dag presenteert ze bij Fox Kids het sportieve kinderprogramma 'Wacky wake up', in het weekend toert ze met haar eigen band door het land en bovendien is ze de zus van... Maar die laatste toevoeging mag er van Birgit Schuurman (22) wel af. Niet dat ze niet dol en trots is op Katja, maar ze gaat liever haar eigen weg. Een gesprek met een vrolijke spring- in-’t-veld die droomt van een muziekcarrière en niet alleen maar een leuk poppetje wil zijn.

We komen tegelijk aan bij het Amsterdamse American Hotel. Net op dat moment fietst er een stel opgeschoten knullen langs. Zodra ze Birgit ontdekken, zingen ze in koor: 'Wacky wake up!!' Birgit straalt. "Grappig hè! Ik vind dat zó leuk. Het programma is bedoeld voor kinderen van 6 tot 12 jaar, maar ik word op straat heel vaak aangesproken door jongens en meisjes van 14 jaar en ouder. Kennelijk kijken zij dus ook."
Sinds 4 oktober vorig jaar is ze elke ochtend met haar sportieve kinderprogramma op de buis. "Toen ze me daarvoor vroegen, zei ik in eerste instantie 'nee'. Ik vond 'Wacky wake up' zoals het was namelijk niet zo leuk. Een presentator deed in een gymzaal ochtendgymnastiek met kinderen. Ik vond het aardig omdat hij zelf zo enthousiast was, maar verder deed het me niet zoveel. Maar het idee om iets samen met kinderen te doen, sprak me wel aan. Uiteindelijk is het een heel ander programma geworden. Elke week leer ik samen met kinderen een voor mij nieuwe sport, waarbij ik per dag een stapje verder ga. De ene week zie je me dus skaten, een paar dagen later doe ik aan tae bo en de week daarop ben ik aan het handballen of street-dansen. Ik heb dus elke week op andere plaatsen spierpijn, omdat ik spieren gebruik waarvan ik het bestaan niet eens wist. Volgens mij hebben ze mij ook niet gekozen omdat ik zo supersportief ben, want dat ben ik namelijk niet. Maar ik ben wel een spring-in-'t-veld die heel erg nieuwsgierig en leergierig is. Het is toch leuk dat je elke week iets bijleert. Dat je bij rugby de bal niet naar voren maar naar achteren moet gooien, bijvoorbeeld. Dat had ik anders toch mooi niet geweten. Ik neem ook een deel van het redactiewerk voor mijn rekening. Dat wilde ik per se. Ik wil namelijk niet het poppetje zijn dat wordt neergezet van: doe jij eens even leuk."

Behalve presentatrice is ze ook een veelbelovend zangeres. Toch leidden de singles die ze uitbracht, ondanks de grote belangstelling van de popzenders, niet tot een echte doorbraak. En ook haar langverwachte album ligt nog steeds niet in de winkel. "Dat zal nog wel een tijdje duren. Sinds een paar maanden ben ik weg bij mijn platenmaatschappij. Ik heb daar de laatste jaren hard aan mijn cd gewerkt. Hij is ook helemaal af, maar bij nader inzien vond ik het toch beter om hem niet uit te brengen. Ik was destijds zo blij dat ik een album mocht opnemen, dat ik niet kieskeurig genoeg ben geweest. Er zitten leuke nummers tussen, maar het is niet representatief voor wat ik kan en wil. Ik houd van pittig met een rocky randje; zeg maar Madonna's nieuwste met de rauwheid van Skunk Anansi. Maar het album dat ik had gemaakt, leek wel een verzamel-cd van verschillende artiesten. Ik ben me nu aan het oriënteren bij welke maatschappij ik me wel happy zou voelen en ik heb nog steeds mijn eigen band waarmee ik door het land toer."

Vervelende audities

"Intussen ben ik ook altijd van de partij als er ergens een auditie voor een musical is'. Ook daar leer je namelijk heel veel van, al is het niet het leukste om te doen. je oefent een week of langer op een nummer. Op de auditiedag wacht je nerveus tot je aan de beurt bent. Dan word je binnengeroepen en opgewacht door vier of meer mensen die achter een tafel zitten. Iemand zegt: 'Ga maar op dat kruis staan', de pianist begint te spelen, je zingt je nummer en drie minuten later is het: 'Oké, we bellen je'. Ze moeten in die week namelijk nog 600 mensen afwerken."

Ontdekt in de lift

Haar muziekcarrière begon letterlijk in de lift. "Ik was net zeventien en al een tijdje met zanglessen bezig. Op een dag wilden Katja en ik ons inschrijven bij een modellenbureau in Utrecht. In de lift ontmoetten we een jongen. Katja had een fotoboek onder haar arm dat ze bij het modellenbureau wilde laten zien en de jongen vroeg of hij dat even mocht inkijken. In dat boek zat ook een foto waarop Katja met een microfoon in haar hand stond. Die foto was gewoon in scène gezet, maar toen de jongen hem zag, riep hij: 'Hé, kun je zingen?' Katja zei direct: 'Ja, maar vooral mijn zus'. De jongen vroeg of we beiden bij hem langs wilden komen. Het bleek dat hij voor zijn band nog twee zangeressen zocht. Twee maanden later stonden we met die band al op de Uitmarkt in Amsterdam. Het is uiteindelijk een beetje doodgebloed, omdat ze niet zoveel repeteerden en Katja, die erg perfectionistisch is, dat juist wel wilde. Kat vond het ook niet erg dat het stopte, want ze begon net in 'GTST'. Ik ben toen samen met een rapper en nog een zangeres in een house-project gestapt." 

Roddels over Katja

Het kon niet uitblijven dat het gesprek op haar beroemde zus komt. Ten tijde van het interview is die zus in het nieuws omdat ze net is veroordeeld voor rijden onder invloed. Birgit heeft zich behoorlijk boos gemaakt over alle berichtgeving daarover. "Ik vind het zo hypocriet hoe mensen reageren. Laatst meende iemand er op een feestje weer eens een grapje over te moeten maken. Dan denk ik: dat doe je nu wel, maar kijk eens naar deze receptie. Kijk naar alle gratis drank die hier wordt geschonken. Als er straks controle wordt gehouden, zal blijken dat 90 procent meer dan twee biertjes op heeft. Ik vind dat je over zoiets alleen een opmerking mag maken als je zelf nooit drinkt. En dan nog vind ik dat je er geen grapjes over moet maken. Maar juist die mensen die 10.000 keer vaker iets in hun mik gooien dan mijn zus ooit heeft gedaan, hebben een grote mond. En al die negatieve publiciteit! In de Telegraaf stond: 'ze is weg bij TMF en Fox, zou ze er ooit bovenop komen?' Ik vind dat zo flauw! Ik weet dat Kat er zelf voor heeft gekozen om weg te gaan, maar het wordt gebracht alsof ze ontslagen is. Daar kan ik dus niet goed tegen, maar kennelijk vinden mensen het leuk om anderen de grond in te boren."

Liever geen soap

Ze haalt haar schouders op als ik een tikkeltje gemeen vraag of zo'n beroemde zus makkelijk is voor haar eigen carrière. "Misschien dat de mensen eerder naar je kijken, omdat ze denken: dat is de zus van die Schuurman, maar dat is dan ook het enige. Als ze je niets vinden, gaan ze je echt niet leuker vinden omdat ze toevallig zo weg zijn van je zus. Bovendien zijn we allebei in ons werk een andere weg ingeslagen. We zijn weliswaar tegelijk met zingen begonnen, maar zij is beroemd geworden met iets heel anders, terwijl ik met zingen doorging. Ik zie mezelf ook niet in een soap staan. Niet omdat ik er op neerkijk, maar omdat je met een soap fulltime bezig bent. Ik zou daarnaast ook willen presenteren en vooral blijven zingen, want een muziekcarrière is absoluut mijn droom. Maar dat is nauwelijks met een soap te combineren, omdat er dan geen tijd meer overblijft voor een sociaal leven."

Snel samenwonen

Dat sociale leven deelt ze graag met haar vriend Kaja, de zoon van de schrijfster Marion Bloem, die als opnameleider bij 'Onderweg naar Morgen' werkt. "We kenden elkaar al een tijdje, maar op 1 april vorig jaar hebben we voor het eerst gezoend. Toen ben ik maar meteen bij hem blijven hangen. Sommigen zeggen dat je elkaar eerst zo en zo lang moet kennen voordat je kunt gaan samenwonen. Waarom moet dat? Natuurlijk had ik bij mijn ouders in Utrecht kunnen blijven wonen. En natuurlijk had ik ook eerst een tijdje op mezelf kunnen gaan. Maar waarom zou ik steeds heen en weer rijden? Tot nu toe bevalt het prima. We hebben het leuk samen en daar gaat het om."

Wacky wake up, dagelijks, Fox Kids

Bron: TrosKompas 1-7 april 2000

Scan & bewerking: Maestro