Maestro-scans index   Overigen index

De keuzes van

Nova van Dijk

Nova "Veel mensen zien alleen de glitter en glamour"

 

Ze is pas 23 lentes jong, maar toch heeft Nova van Dijk al heel wat televisie- en filmervaring. Zo speelde ze een jaar lang in 'Goudkust' (als Coosje Verkerk) en was ze te zien in de BNN-serie 'Jimmy Hopper'. Op dit moment is ze bezig met de opnames van 'Staatslot op locatie' om vervolgens 'Te land, ter zee en in de lucht' te gaan presenteren. Maar voorlopig is Nova te bewonderen in de Veronica-comedyserie 'De garage', waarin ze Ellen speelt. TeleVizier legde haar een aantal keuzes voor.

Door Vanessa Vunderink / Foto's: Govert de Roos / Visagie: Mettina Jager

Drama of comedy? 

Nova"Comedy, absoluut. Zowel om te spelen als om naar te kijken. Comedy is ook een stuk moeilijker dan drama. Het klinkt misschien raar, maar het is gemakkelijker om iemand te laten huilen dan om iemand te laten lachen. Comedy is ook echt een uitdaging voor mij. Bovendien vind ik: een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd. Ik heb ook ontzettend gelachen tijdens de opnames van 'De garage'. We hadden veel plezier met elkaar en tussen de spelers klikte het vanaf het begin al. Het moeilijke van comedy is, dat humor zo specifiek is, dat het allemaal aankomt op timing en dat het vooral niet té gemaakt moet overkomen. De gouden regel is dat je doodserieus moet zijn als je leuke dingen zegt, want dan is het grappig. Omdat 'De garage' is opgenomen met een live-publiek, ben je erg afhankelijk van de reactie van die mensen; dat was soms best moeilijk. Maar juist die interactie maakte het allemaal zo spontaan. Ik had ook het gevoel dat ik met een toneelstuk bezig was. 'De garage' was een zeer leerzame ervaring. Het is de bedoeling dat we volgend seizoen verdergaan met de serie. Nico Knapper, de regisseur, is nu bezig met het laatste seizoen van 'Oppassen!!!'. Het is de bedoeling dat we met 'De garage' een nieuwe, langlopende comedyserie gaan maken."

NovaTalent: aangeboren of aangeleerd?

"Talent is volgens mij altijd aangeboren, maar met talent alleen ben je er nog niet. Wat je er verder mee doet, is belangrijk. Je moet het verder zelf leren en ontwikkelen. Dus ik kies toch voor aangeleerd. Ik kan wel zeggen dat het met de paplepel is ingegoten, ja. Ik ging als klein kind overal naartoe: theater en andere voorstellingen. Thuis werd ook altijd toneel gespeeld en muziek gemaakt. Maar als ik geen beroemde vader (Bill van Dijk, red.) had gehad, zou ik ook voor dit vak hebben gekozen. Ik ben ervan overtuigd dat dit is wat ik wil doen. Het is ook niet zo dat ik door mijn vader ben gestimuleerd om dit vak in te gaan, integendeel zelfs. Hij heeft mij ervan proberen te overtuigen dat ik het niet moest doen, omdat het keihard werken is en het ook z'n nadelen heeft. Veel mensen zien namelijk alleen de glitter en de glamour."

"Ik sta niet te springen om met
Menno Buch een kopje koffie
te gaan drinken"

Russisch staatscircus of Hollandse kermis?

"Russisch staatscircus natuurlijk. Ik heb meegedaan aan het 'Gala of the stars', een circusshow om geld in te zamelen voor Amnesty International. Bekende Nederlanders, onder wie ik dus, werden gevraagd een circusact uit te voeren. Omdat ik zelf vroeger paardreed, heb ik ervoor gekozen om samen met Lucille Werner een paardenacrobatieknummer te doen. Dat was een fantastische ervaring, vooral om die Russen zo bezig te zien. Die zijn zó gedreven. Het was ook heel zwaar om te doen, hoor. In het begin dacht ik: o, dat doe ik wel even. Maar dat viel vies tegen. Ik heb drie maanden hard moeten trainen. Omdat die Russen zo gedisciplineerd zijn, werd er van je verwacht dat je zelf ook je best deed. Je moest niet aankomen met een excuus dat je pijn had of moe was. Maar ik heb het met plezier gedaan, ook omdat het voor een goed doel was. Dat vond ik wel heel belangrijk. Je moet er ook wel achter staan, want anders heeft het geen zin." 

Theo van Gogh of Menno Buch?

Nova"Theo van Gogh, omdat ik met hem heb gewerkt en hem dus ken. Ik heb in 1997 voor Theo de comedyserie 'Au' gedaan. Dat was een dertiendelige zwarte comedyserie met zeer sarcastische humor. Ik speelde daarin de dochter van Peer Massini en Olga Zuiderhoek, een doktersgezin. In eerste instantie was het de bedoeling dat de serie op televisie zou komen, maar het materiaal is gemonteerd tot een bioscoopfilm. Uiteindelijk is de film geweerd door de bioscopen, omdat-ie te grof was. 'Au' is dus nooit uitgebracht en is alleen te huur in sommige cultvideotheken. Wel jammer, want ik vond het erg leuk om te doen. Menno Buch ken ik niet zo goed. Ik heb thuis geen televisie en volg zijn programma's dus ook niet. Maar wat ik van hem weet, komt niet positief over. Ik sta niet te springen om met hem een kopje koffie te gaan drinken. Overigens vind ik ook niet alle programma's van Theo even goed, maar hij is gewoon een leuke man."

'De garage', vrijdag 20.30 uur, Veronica

Bron: Televizier 11-2000

Scan & bewerking: Maestro.